DEFICITUL DE COLAGEN

O piele care începe să-și piardă aspecul sănătos sau probleme cu articulațiile, sunt semne ale pierderii de colagen în organism. Se pot observa și probleme cu funcționarea normală a organismului precum lipsa de energie, scăderea capacității de concentrare, stare de slăbiciune și oboseală permanentă.

Pielea cu deficit de colagen își pierde elasticitatea și fermitatea. Celulita se adâncește, apar sau devin mai evidente vergeturile. Pielea devine uscată, se pot observa mai mulți pistrui și pete. Se ajunge la pierderea netezimii, iar pielea de pe călcâie crapă ușor și devine mai keratinizată.

În sistemul osos, ca urmare a pierderii de colagen are loc decalcifierea oaselor la nivelul întregului schelet. Oasele devin mai casante, se simt dureri de coloană și poate apărea osteoporoza. În articulații, colagenul are sarcina de a produce lichidul sinovial. Când metabolismul colagenului este perturbat, crește pericolul de frecare a oaselor mobile, cauzând durere. De asemenea, se poate simți rigiditate în zona articulațiilor și pot apărea probleme de mobilitate. Scade densitatea și elasticitatea cartilajului. În cazuri extreme, discul vertebral poate cădea, tendonul sau ligamentul se poate rupe.

În țesutul osos se află o rețea de fibre de colagen, în care sunt suspendate componentele minerale care alcătuiesc osul. Datorită prezenței colagenului, oasele sunt flexibile și pot amortiza mai bine loviturile. Pierderea progresivă odată cu vârsta a colagenului poate accelera procesul de pierdere a masei osoase.

Un deficit crescut de colagen poate fi adesea legat de o schimbare hormonală. Dacă echilibrul hormonal se modifică în timpul menopauzei sau în timpul sarcinii, acest lucru poate avea, de asemenea, un impact asupra tenului și a nivelului de colagen.

cumpăra acum