CE ESTE COLAGENUL?

Colagenul este o componentă de bază a țesutului conjunctiv și cea mai importantă proteină a organismului. Joacă rolul unei substanței adezive care leagă elementele celulare, facilitând astfel formarea țesuturilor și a organelor. Datorită acestei funcții, colagenul asigură menținerea sănătății și a condiției perfecte a multor structuri importante ale organismului uman, precum tendoane, oase, piele, păr și unghii.

Colagenul este o proteină diferențiată, deosebind până la 20 de tipuri de colagen. La o persoană normală, cele mai importante trei tipuri de colagen sunt:

  • Colagenul de tip I – formează pielea, părul, unghiile, organele interne, oasele și ligamentele

  • Colagenul de tip II – formează cartilajele

  • Colagenul de tip III – alături de colagenul de alte tipuri, formează oasele și ligamentele, tendoanele, dentina și alte țesuturi conjunctive

Datorită capacității de legare a moleculelor de apă, colagenul conferă fermitate și hidratare pielii. Factorii externi, expunerea la soare, toxinele din mediu, aerul poluat, fumatul, dezechilibrele hormonale perturbă echilibrul colagenului în organism.

Produsă de celule speciale numite fibroblaste, producția de colagen are loc continuu de-a lungul vieții noastre. Cu toate acestea, începând cu vârsta de 25 de ani are loc o scădere a producției și o creștere a degradării colagenului. Structura de colagen devine mai fragilă, ceea ce duce la o slăbire a suportului structural al pielii. Pielea pierde volum și fermitate, începe să se subțire și să se rideze. Scăderea producției de colagen duce, de asemenea, la pierderea acidului hialuronic care are un impact suplimentar asupra hidratării și supleței pielii.

cumpăra acum