Pielea corpului acoperă o suprafață de aproximativ 2 mp, fiind cel mai mare organ al corpului uman și unul dintre cele mai sensibile.
Pielea are multiple funcții, de la protejarea organelor interne și menținerea homeostaziei, la percepția senzorială și a temperatuii și durerii.
Structura pielii este una complexă, fiind formată din 3 straturi conectate: epidermă, dermă și hipodermă.
EPIDERMA este compusă din 5 straturi care se reînnoiesc și exfoliază constant, proces de regenerare prin care pielea își mențineluminozitatea și aspectul sănătos. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, acest proces încetinește. Epiderma este hrănită de straturile superioare ale dermei.
DERMA este cel mai gros strat al pielii și este format din fibre de țesut conjunctiv. Se caracterizează prin elasticitate și rezistență ridicate. În acest strat există terminații nervoase care sunt responsabile de procesele senzoriale. Componenta principală a pielii este colagenul, reprezentând 75% din dermă. După vârsta de 40 de ani, producția de colagen din dermă se reduce semnificativ. O altă componentă a dermei este acidul hialuronic, responsabil pentru hidratarea corespunzătoare a pielii. Nivelul de colagen din piele scade odată cu vârsta.
HIPODERMA (țesutul subcutanat) este cel mai profund strat al pielii și este format în principal din grăsimi și, într-o măsură mai mică, din țesut conjunctiv. Hipoderma joacă un rol important în termoreglare, în plus, sprijină și menține cantitatea de nutrienți.
Ridurile apar atunci când țesutul conjunctiv este degradat – pielea devine mai subțire, își pierde elasticitatea și capacitatea de a lega moleculele de apă. Procesul metabolic natural încetinește odată cu vârsta, iar regenerarea fibrelor de colagen este mai puțin eficientă.

Ridurile apar atunci când țesutul conjunctiv este degradat – pielea devine mai subțire, își pierde elasticitatea și capacitatea de a lega moleculele de apă. Procesul metabÎmbătrânirea pielii constă în pierderea treptată a componentelor structurale cheie ale pielii, cum ar fi colagenul, elastina și acidul hialuronic. De asemenea, scade capacitatea de a face față radicalilor liberi nocivi, produși de expunerea la soare și metabolismul celular intern. Treptat pielea își pierde netezimea, fermitatea și elasticitatea. Liniile fine și ridurile încep să apară și pielea devine mai uscată, își pierde din luminozitate.
cumpăra acum
CE ESTE COLAGENUL?
Colagenul este o componentă de bază a țesutului conjunctiv și cea mai importantă proteină a organismului. Joacă rolul unei substanței adezive care leagă elementele celulare (...) >>

DEFICITUL DE COLAGEN
O piele care începe să-și piardă aspectul sau probleme cu articulațiile, sunt semne ale pierderii de colagen în organism. Se pot observa și probleme cu funcționarea normală organismului precum lipsa de energie (...) >>

BENEFICIILE COLAGENULUI PENTRU ORGANISM
Colagenul constituie 30% din masa totală de proteine din organism. De exemplu, pielea este formată din aprox. 75% colagen, iar globul ocular din 90%. (...) >>